Wat betekent dit nu concreet voor u als ondernemer een harde of zachte Brexit? Indien u zaken doet met het Verenigd Koninkrijk zijn er een paar mogelijke uitkomsten van de Brexit. Of het vertrek uit de EU van het Verenigd Koninkrijk nu hard of zacht wordt, u kunt ervan uit gaan dat u in de toekomst documentatie moet gaan aanleveren bij uw goederen die naar het Verenigd Koninkrijk gaan.

De documentatie die u bij de goederen moet aanleveren kan in sommige gevallen ook nog eens gegenereerd worden in branche specifieke software. Een harde of zachte Brexit, we gaan het als ondernemers allemaal voelen in de portemonnee op de één of andere manier.

Meten is weten!

Er zijn een aantal zaken die u nu al zou kunnen doen om erachter te komen welke maatregelen u zou kunnen nemen om voorbereid te zijn op de Brexit. Kennis is macht, de rijksoverheid heeft diverse middelen ter beschikking gesteld om alvast wat zaken te kunnen toetsen.
Er is een Brexit check op de site van de rijksoverheid: https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan/#/welkom
Indien u certificaten of exportverklaringen toe moet voegen aan uw zending kunt u dat redelijk eenvoudig regelen:
https://e-cert.nl/

Kosten

Elke verandering gaat gepaard met bijkomende kosten, met de bovenstaande middelen van de rijksoverheid kan u ook alvast inzicht krijgen in de mogelijke kosten die de Brexit met zich mee brengt. Naast bovenstaande middelen zijn er ook subsidies waar u als ondernemer aanspraak op kan maken om de kosten enigszins te drukken.
Op de site van de rijksoverheid: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/brexit-vouchers is er een hoofdstuk over de beschikbare middelen waar aanspraak op gemaakt kan worden voor u als ondernemer.
Het budget voor 2018 is vastgesteld op € 3.950.000. Hoe en of u hierop aanspraak kan maken kunt u vinden op bovengenoemde link m.b.t. de Brexit vouchers.

We wagen het erop

Per ondernemer kunt u maximaal €2.500 uit het potje ontvangen om de bijkomende kosten wat te drukken. Tot nu toe wordt hier niet of nauwelijks gebruik van gemaakt vanwege het feit dat het mkb wacht totdat er meer duidelijkheid is over de Brexit. Hier is uiteraard helemaal niks mis mee, totdat er wel wat bekend is en iedereen aanspraak gaat maken op dit potje. Voor de snelle rekenaars onder ons, dit houdt in de praktijk in dat u één van de 1580 bedrijven zou kunnen zijn die van deze regeling kan profiteren. Deze kansberekening is nog altijd beter dan als u bij de staatsloterij heeft, maar wilt u het erop wagen?
Vraag nu, kijk nu, bereken nu, wees voorbereid op wat er mogelijk komen gaat. Laat u informeren zodat u samen met uw partners een plan de campagne kan opstellen. Koper Automatisering is klaar voor elke uitkomst van de Brexit. En néé u hoeft niet eens onze software te gebruiken! We hebben standalone oplossingen geschikt voor elk softwarepakket. Kom langs of maak een afspraak om met ons te bespreken hoe we ook uw bedrijf Brexit ready kunnen maken.