Bij de meeste mensen heeft inspiratie geen vaste tijd; goede ideeën of concepten komen en gaan wanneer zij daar zelf zin in hebben. Mijn inspiratie heeft tegenwoordig wel een aantal vaste tijden en zelfs een vaste plaats.

Er is naast Netflix een nieuwe reden bijgekomen waarom ik de tv aanzet en reclame tussen mijn spaarzame bankhang momenten tolereer: The Profit, te zien op RTLZ. De presentator/investeerder/bedrijvendokter heet Marcus Lemonis en is de man die alles kan, althans in het programma dan. Tijdens dit programma zit ik met pen en papier klaar om allerlei zaken te noteren; het is voor mij een echte inspiratiebron.

The Profit is een programma waar alles draait om bedrijven die op één of andere manier er niet in slagen om het ontbrekende puzzelstukje te vinden, dat het verhaal compleet maakt. Volgens Marcus zijn er in elk bedrijf, groot of klein, drie factoren die helpen bij het vinden van dat ene puzzelstukje:
– People
– Process
– Product

Ken je cijfers!

Met de kanttekening dat The Profit een tv-programma is en zich afspeelt in de VS, heeft het desalniettemin heel veel raakvlakken met mijn dagelijkse werkelijkheid. Een bekende uitspraak die elke trouwe kijker bekend in de oren klinkt is: “Know your numbers!” Een ondernemer die geen flauw idee heeft wat de kosten en baten in zijn bedrijf zijn, is de kapitein van een volgeladen vrachtschip zonder eindbestemming en zal dus geen enkele haven bereiken.

Het eerste wat Marcus dan ook doet, is onderzoeken waar het mis gaat met de 3 P’s. Wat mij daarin het meest fascineert, is de menselijke maat. Er is geen systeem of model wat de grillen van de mens kan vangen. Ondernemers die tot over hun oren in de schulden zitten en voor een week de controle af moeten staan zodat het bedrijf gered kan worden, doen de meest ongelofelijke dingen om maar niet te hoeven breken met gewoontes.

Elke deal, mits interessant genoeg voor Marcus, vindt plaats in goed vertrouwen en wordt bezegeld met een handdruk. Er wordt volledig vertrouwd op de woorden van de ondernemer en de bijbehorende cijfers die de ondernemer kan produceren. In sommige gevallen is dat een bierviltje waar wat cijfers op staan.

Herkenbaar

Deze ‘guilty pleasure’moest ik gewoon met mijn collega’s delen tijdens de lunch. We raakten er niet over uitgesproken! De positieve boodschap die verweven zit in het programma – in combinatie met de situaties die wij allemaal weleens mee maken in ons werkzame leven – maakt het een feest der herkenning.

De oplossingen die aangedragen worden in het programma, zijn vaak open deuren: het doorbreken van gewoontes en gedachtes, in combinatie met een bedrijfscultuur, maakt het een hels karwei om de boel weer op de rit te krijgen. Zeggen dat je open staat voor nieuwe ideeën of geluiden is één, ernaar handelen is een tweede.

Innovatie is de sleutel tot succesvol zijn en blijven, volgens het programma. Innovatie is net als een bloem of plant; het heeft tijd en aandacht nodig en groeit zeker niet vanzelf. Mocht u nou ook een spaarzaam momentje voor uzelf hebben, bekijk dan eens een aflevering van The Profit en oordeel zelf. Indien u na het zien van een aflevering ook geïnspireerd bent geraakt en u wil ook uw ‘numbers’ inzichtelijk krijgen, neem dan contact met ons op.