De titel van deze blog zal bij menig ouder van kinderen een dikke frons veroorzaken op het gezicht, hoezo ‘van onschatbare waarde?’ Ik kan me prima voorstellen dat er genoeg ouders zijn die zich situaties kunnen herinneren waarin je het woord ‘waarom’ niet meer aan kon horen.

Mijn vaders antwoord op mijn ‘waarom?’ was altijd kort en krachtig: “Daarom, jongen.”
Deze reactie heb ik toch altijd als onbevredigend ervaren in mijn jeugd. Tot op de dag van vandaag heb ik de rare gewoonte om de waaromvraag te stellen.

Nadenken

Eerlijk is eerlijk, het is ook best irritant om uit te leggen waarom je iets doet, helemaal omdat je dit natuurlijk helemaal niet verplicht bent. Toch kan het best handig zijn om de waaromvraag te stellen, want de meeste zaken die we dagelijks doen, zijn namelijk gewoontes. Op het moment dat we echt moeten gaan nadenken waarom we nou iets doen en dit vervolgens ook nog moeten uit gaan leggen, komen we vaak tot nieuwe inzichten die we daarvoor niet zagen.

Door de waaromvraag te stellen, zijn we achter zaken gekomen waar we tot op de dag van vandaag profijt van hebben. Als Thomas Edison – de uitvinder van het licht – zich niet had afgevraagd: ‘Waarom kan dit niet anders? Dat gedoe met die kaarsen, dit moet toch anders kunnen,’ dan hadden we nooit het licht gezien.

Het antwoord

In mijn dagelijkse werk stel ik de waaromvraag vaak om tot de kern van het probleem te komen. Als ik gezamenlijk met de klant vast heb kunnen stellen wat het probleem is, kunnen we aan het werk gaan om de oplossing te vinden.

De waaromvraag bij de klanten van Koper leidt vaak tot een efficiency slag en veranderingen in het proces en gewoontes van mens én bedrijf. Het is natuurlijk niet zo simpel als dat ik voor doe komen in dit verhaal, even de waaromvraag stellen en klaar is Kees.

Blijf vragen

Iedereen met collega’s die bij elke vorm van verandering op de vraag ‘waarom doen we wat we doen?’ de zinnen: ‘Zo hebben we het altijd al gedaan’ of ‘dit hebben we al een keer geprobeerd, weet je nog, in 1980?’ uitkramen, zal de waaromvraag niet snel nog eens keer stellen. De vraagsteller zal al snel denken: ‘Waarom vraag ik het eigenlijk nog?’

Het stellen van de waaromvraag binnen elke organisatie is gewoon broodnodig. Is deze vraag al lang niet gesteld binnen uw organisatie? Denk hier dan eens goed over na: Waarom niet?