Ervaring doe je alleen op door iets heel erg vaak te doen. Falen is hier dus een belangrijk onderdeel van. Op het eerste gezicht is dit een enorme open deur. Hoe komt het dan toch dat we deze deur in de praktijk niet zien?

Falen is helemaal niet erg. Door te mislukken in wat je probeert te bewerkstelligen, groei je alleen maar en hierdoor bouw je ervaring op. Gewapend met deze ervaring strepen we vervolgens alle manieren weg die niet het gewenste uitkomst hebben opgeleverd. Wat we overhouden, zijn mogelijkheden die wel werken. Dit is de kracht van deductie (Deductie is een argumentatie- of bewijstechniek).

Een mooi voorbeeld is het in 1999 opgerichte bedrijf Cool Blue, dat eerst alleen maar als webwinkel actief was. Waar deze webwinkel in uitblinkt, is de klantenservice die ze leveren. Dit bleek de sleutel te zijn tot het succes.

Klantenservice

Het concept ontstond door goed naar de markt te kijken; wat gaat er goed en waar gaat het goed fout? Door het falen van andere bedrijven om hun klantenservice goed voor elkaar te krijgen, ontstond er ruimte voor een nieuwe speler in de markt. Achteraf is het natuurlijk lekker makkelijk kletsen. Je moet er maar op komen, om klantenservice als speerpunt voor je bedrijf te nemen en daar de volledige focus op leggen.

Deze andere manier van denken en doen werd nog maar eens onderstreept door de keuze om naast de webwinkels ook fysieke winkels te openen. De gemiddelde ondernemer moet er niet meer aan denken, een winkel openen in het centrum: “Ben je niet goed?”

Het is dan ook best ironisch dat een webwinkel steeds meer fysieke winkels opent en de plek opvult van de ondernemers die door de komst van de webwinkels hun deuren hebben moeten sluiten.

Vragen

Als u door de centrum in uw stad loopt, vraagt u zichzelf dan nooit af waar de winkels zijn gebleven die vroeger het straatbeeld domineerden? Zouden die bedrijven zich ooit de vraag hebben gesteld; “We verkopen allemaal elektronica, waarom zou de klant het bij ons kopen?”

Alleen falen is helemaal niet goed voor je. Het is wel de bedoeling dat je leert van alle momenten dat het niet lukte en met die ervaring vervolgens terug gaat naar de tekentafel voor een nieuw plan.

Kansen en open deuren zijn er genoeg. Hoe we hier optimaal gebruik van kunnen maken? Daarvoor schuiven we graag aan bij de tekentafel.