Afgelopen week heb ik onomstotelijk bewijs gezien dat de foto van de maanlanding wel in scene gezet moét zijn. Ik wil u graag meenemen naar hoe ik tot deze conclusie ben gekomen.

Voor onze nieuwe website moesten er foto’s gemaakt worden. Er werd direct actie ondernomen. Er werd een fotograaf geregeld en er ging een uiterst vriendelijke mail uit naar alle collega’s of men ‘alsjeblieft een klein beetje toonbaar’ op het werk kon verschijnen. Iedereen die wel eens de collega’s van Koper in levenden lijve heeft ontmoet, weet dat we dit mailtje eigenlijk beter naar de lieftallige wederhelft van onze collega’s hadden moeten sturen.

De dag die je wist dat zou komen

De dag brak aan. “De fotograaf komt langs vandaag;” net als vroeger op school heerste er een gezonde spanning op de zaak. Tot mijn verbazing werd ik aangenaam verrast door sommige collega’s, er liepen zelf mensen in pak rond! Oké: kleding, check. Geschoren, check. Nu nog de grootste uitdaging. Leuke en sympathieke foto’s maken.

Gezamenlijk bekeken we de mail van de fotograaf. Wat een drama, zeg. Zelfs het pak heeft geen baat gehad. De foto’s waren verschrikkelijk, niet om aan te zien. Het enige wat nog ontbrak aan de nieuwe website waren onze foto’s, maar we waren het er allemaal mee eens: ‘deze gaan er niet op!’

Reddende engel

Het is op zich best grappig dat wij bij Koper de meest complexe logistieke zaken kunnen automatiseren, maar reddeloos verloren zijn als we een paar foto’s op onze website willen krijgen. In de automatisering werken voornamelijk mannen, het past dan ook precies in dit verhaal dat een vrouw ons uit de brand kwam helpen en de rommel kwam opruimen, die wij mannen gecreëerd hadden.

Onze reddende engel heet Tess Evenboer en kan werkelijk toveren. Om te bewijzen dat ze ons kon helpen, had Tess een drama foto even wat bijgewerkt met Photoshop. De drama foto was zo onherkenbaar veranderd dat we de persoon op de foto niet eens herkenden! De man op deze foto kon zo op de cover van ‘Men’s Health’.

Nu terug naar de maanlanding. Het enige tastbare bewijs wat we hebben, zijn wat slechte foto’s en video’s. Als het mogelijk is dat er een collega, waar we zeker van weten dat het geen fotomodel is, omgetoverd kon worden tot voorpagina materiaal voor de Men’s Health door middel van Photoshop, wat is er dan nog waar en wat niet?

Wederom bood Tess uitkomst. ‘Schoenmaker blijft bij je leest en creëer je eigen waarheid’, ook al heb je daar een programma voor nodig.

Namens alle collega’s bieden wij onze excuses aan voor de jaren dat u als klant naar die vreselijke website van ons heeft moeten kijken.